Tema 1

 

I København reducerer vi vores affald

Københavns Kommune vil understøtte affaldsreduktion ved at fremme mere genbrug og hjælpe københavnerne til at producere mindre affald.

Københavnernes mulighed for at genbruge bliver løbende forbedret. Der er indrettet genbrugsområder på alle kommunens genbrugsstationer og indført genbrugsbiler, der indsamler de genbrugelige produkter, som borgerne har sorteret sammen med stort indbo i byens mange etageboliger.

Indsatserne i Tema 1 bygger videre på de eksisterende erfaringer med at øge genbrug og arbejder med løbende forbedring af byens genbrugsfaciliteter. Fra 2025 forventer Københavns Kommune, at der vil være 17 nærgenbrugsstationer i byen. Dertil etableres yderligere to nærgenbrugsstationer i regi af Ressource- og Affaldsstrategi 2030.

Ud over at udbrede genbrugsmulighederne skal kommunens nærgenbrugsstationer i højere grad danne ramme for arrangementer og lokale fællesskaber med genbrug og genanvendelse som omdrejningspunkt.

Affaldsforbyggende tiltag i Ressource- og Affaldsstrategi 2030 vil supplere og understøtte Københavns Kommunes klimaplan. Det gælder særligt reduktion af madspild, elektronikaffald, tekstilaffald og kasserede møbler, fordi de udgør en stor andel af københavnernes forbrugsbaserede klimaaftryk.

Tema 1 understøtter primært

  • hovedmål 1 om 10.000 ton genbrug fra Københavns genbrugsstationer, samt
  • delvist hovedmål 2 om 60 % reel genanvendelse af husholdningslignende affald.

Indsatser i tema 1:

1.1: Minimere affaldsmængderne

Fold alle ud

Minimering af madspild, tøjaffald, affaldsmøbler og elektronikaffald

I 2023 blev københavnernes madspild estimeret til at være 22.000 ton.

For at understøtte og motivere københavnerne til at undgå madspild og bruge ressourcerne i køleskabet på en effektiv og klimavenlig måde, blev der i Ressource- og Affaldsplan 2024 udviklet og testet en række ”madspildsværktøjer”, fx en vejledning til, hvordan man vurderer holdbarheden på sine fødevarer, og et ”skal spises snart” klistermærke, som man kan indrette sit køleskab med.

I Ressource- og Affaldsstrategi 2030 skal der arbejdes for at gøre madspildsværktøjerne let tilgængelige og alment kendte blandt københavnerne. Indsatsen kan suppleres af initiativer i regi af Københavns Kommunes klimaplan og kan desuden bygge på erfaringer med minimering af madspild fra eksisterende initiativer.

I strategiperioden skal der også udvikles og udbredes en række værktøjer og aktiviteter, som skal inspirere og motivere københavnerne til at smide færre møbler og mindre elektronik og tøj ud. Samtidig udvikles de eksisterende kommunikationsplatforme til også at omfatte gode råd og inspiration til, hvordan københavnerne kan minimere deres affald.

Alle initiativer målrettet affaldsminimering skal understøtte Københavns Kommunes klimaplan og mere effektiv drift af de kommunale affaldsordninger.

Pilotprojekt: Genbrugsemballager i København

I Ressource- og Affaldsstrategi 2030 fortsættes indsatsen for at fremme brugen af genbrugsemballager i København. 

I 2024 begyndte Københavns Kommune en indsats med fokus på kommunens eget forbrug af emballage samt emballageforbrug i forbindelse med take-away og events i København.

Gennem EU-projektet Change(K)now! har Københavns Kommune fået finansiering til at teste løsninger for genbrugsemballage inden for tre fokusområder:

  1. Københavns Kommunes eget forbrug af engangsemballage
  2. Fremme af mere genbrug ved arrangementer afholdt på offentlige arealer
  3. Et bydækkende genbrugssystem for emballager

Projektet løber til og med 2026. Samtidig er der oprettet en innovationspulje, som skal understøtte, at virksomheder i Københavns Kommune bliver en del af et genbrugssystem for emballager. Innovationspuljen er åben i 2024 og 2025. 

Projekterne evalueres løbende.

Affaldsforebyggelse hos virksomheder i København

Det estimeres, at der er et potentiale på næsten 6.000 ton for øget genbrug fra virksomheder i kommunen – især i form af genbrug af byggematerialer, møbler og elektronik.

I indsatsen skal der udvikles tiltag, der hjælper virksomhederne med at afsætte mere til genbrug, når de bygger om, udskifter inventar eller i andre situationer, hvor de har byggematerialer, møbler eller lignende i overskud. Denne indsats vil også blive understøttet af kommunens erhvervsrettede vejledningsindsats (indsats 2.5).

Måltal for indsats 1.1

  • Bidrag til hovedmål 1: 300 ton øget indsamling i 2030
  • Takstfinansiering i perioden 2025-30: 11.500.000 kroner

1.2: Flere lokale genbrugsmuligheder

Fold alle ud

Udvikling og nye genbrugstiltag på genbrugsstationerne

Alle københavnere skal nemt kunne aflevere og hente genbrugsting på byens nærgenbrugs- og genbrugsstationer. Det estimeres, at det årlige potentiale for at øge genbrugsmængderne på genbrugsstationerne i København er på ca. 3.800 ton – heraf udgør byggematerialer den største andel efterfulgt af møbler og elektronik.

I Ressource- og Affaldsstrategi 2030 vil Københavns Kommune i samarbejde med ARC udvikle flere nye genbrugsordninger på genbrugsstationerne gennem partnerskaber og test. Det kan fx være for fustager, glas, fliser og udvalgte byggematerialer.

Ordningen for genbrug af malingrester blev udviklet i Ressource- og Affaldsplan 2024 og er implementeret på tre af Københavns genbrugsstationer. Malingresterne afsættes til lokale borgere, kunstnere og organisationer. I Ressource- og Affaldsstrategi 2030 udvides ordningen til at omfatte de resterende genbrugsstationer, og der skal etableres samarbejde med flere mulige aftagere af malingresterne.

Etablering af nye nærgenbrugsstationer

Nærgenbrugsstationerne spiller en central rolle, når det gælder om at mobilisere københavnerne og foreningerne i nærmiljøet i genbrugsaktiviteter. De er med til at fremme de lokale genbrugs- og genanvendelsesmuligheder og fungerer som samlingspunkt for lokalområdet.

Der er dog stadig steder i byen, som ikke har en lokal nærgenbrugsstation. Fire nye og allerede finansierede nærgenbrugsstationer forventes at åbne i løbet af 2025 og 2026. Derudover etableres to helt nye nærgenbrugsstationer og flere midlertidige nærgenbrugsstationer, gøres permanente i strategiperioden.

Behovet for genbrugsstationer, nærgenbrugsstationer og øvrige genbrugsfaciliteter analyseres med henblik på at sikre de rette genbrugs- og genanvendelsesmuligheder for københavnerne, herunder en afdækning af behov og muligheder for indhold og aktiviteter på de fysiske lokationer i byen samt hvordan genbrugsfaciliteter indgår i den øvrige infrastruktur for genbrug i København.

Flere cykler til genbrug og genanvendelse

København er verdens bedste cykelby, men også en by, hvor mere end 40.000 cykler hvert år ender som skrot i forbindelse med cykeloprydning i byens gårde.

I 2024 blev der iværksat et udviklingsprojekt for at afklare mulighederne for at indsamle cykler fra byens gårde og afsætte dem til reparation og genbrug. I Ressource- og Affaldsstrategi 2030 bygges der videre på erfaringerne med henblik på at udvikle og implementere en ordning for genbrugscykler i tæt samarbejde med relevante partnere, der dækker hele byen.

Pilotprojekt: Støtte til flere overdækkede arealer til stort indbo i København

Der er et betragteligt potentiale for at øge mængden af genbrug fra stort indbo.

I 2023 blev der indsamlet cirka 400 ton produkter til genbrug fra byens tørre rum til stort indbo. Men det er kun cirka halvdelen af byens affaldsrum til stort indbo, som er overdækkede. Det øvrige stort indbo står udsat for vind og vejr og kan derfor ikke genbruges.

For at fremme indsamling af stort indbo der er tørt, så det kan genbruges og genanvendes, kan ejendomme søge tilskud til delvis finansiering af overdækning af arealer til stort indbo, rum til stort indbo e.l. Pilotprojektet vil indeholde en afdækning af, om indsamling af tørt stort indbo kan fremmes via en dag-til-dag henteordning af stort indbo frem for en tilskudsordning.

Måltal for indsats 1.2

  • Bidrag til hovedmål 1: 740 ton øget indsamling i 2030
  • Bidrag til hovedmål 2: 500 ton øget indsamling i 2030
  • Takstfinansiering i perioden 2025-30: 45.000.000 kroner

1.3: Optimere eksisterende genbrugsmuligheder

Fold alle ud

Optimere eksisterende genbrugsmuligheder på genbrugsstationerne

Alle nærgenbrugs- og genbrugsstationer i København er indrettet med genbrugsområder, som er velbesøgte af københavnerne.

I Ressource- og Affaldsstrategi 2030 vil kommunen arbejde videre på at fastholde og udbrede områdernes popularitet og københavnernes kendskab til de muligheder for genbrug, som genbrugsområderne tilbyder.

Desuden gøres genbrugsområdet på Vermlandsgade Genbrugsstation permanent, da det blev etableret med midlertidige faciliteter for at teste dét koncept, som efterfølgende er blevet implementeret på byens øvrige nærgenbrugs- og genbrugsstationer.

Miljøproblematiske stoffer

Der afleveres fortsat produkter i genbrugsområderne, som ikke egner sig til genbrug grundet indholdet af miljøproblematiske stoffer som fx PCB og PFAS. Derfor sættes en indsats i gang for at minimere genbrug af disse produkter, som især er byggematerialer.

For at imødekomme problemet med miljøproblematiske stoffer udarbejder Københavns Kommune et katalog over produkter, der er uegnede til genbrug. Kataloget skal bruges i det daglige arbejde på genbrugsstationerne for at sikre, at produkter med indhold af miljøproblematiske stoffer bliver fjernet fra genbrugsstrømmen og sendt til korrekt affaldsbehandling.

Pilotprojekt: Genbrugsspottere og åbningstider

For at sikre, at flest mulige genbrugelige produkter afleveres til genbrug i genbrugsområderne på genbrugsstationerne, afsættes midler i 2025 og 2026 til at ansætte genbrugsspottere på kommunens fem genbrugsstationer, der hjælper borgerne med at aflevere ting til genbrug.

Tilsvarende videreføres de ensartede åbningstider på tværs af nærgenbrugsstationerne til og med 2025, hvorefter effekten evalueres. De ensartede åbningstider skal sikre, at det er nemt for brugerne at vide, hvornår nærgenbrugsstationerne er åbne.

Måltal for indsats 1.3

  • Bidrag til hovedmål 1: 600 ton øget indsamling i 2030
  • Takstfinansiering i perioden 2025-30: 35.000.000 kroner

Hvad er et pilotprojekt?

På tværs af strategiens temaer er der beskrevet en række pilotprojekter. Pilotprojekter gennemføres i begyndelsen af strategiperioden, og der ikke er afsat finansiering til en fuld udrulning af den testede løsning.

Hvis et pilotprojekt viser, at den testede løsning er effektfuld, vil en fuld udrulning samt finansiering heraf blive indstillet til politisk vedtagelse. Det fremgår af indsatsens titel, hvis det er et pilotprojekt.

Langgade Nærgenbrugsstation
Fotograf:
Thorbjørn Hansen