I København recirkulerer vi byggeaffald
Bygge- og anlægsbranchen stod i 2023 for 14 % af københavnernes forbrugsbaserede CO₂-udledninger og udgør en stor kilde til affald i Danmark. Der er derfor behov for at ændre den måde, vi bygger på – og ikke mindst den måde, vi håndterer de tonsvis af materialer fra byggeriet, som bliver tilovers i forbindelse med nybyggeri, renovering og nedrivning i København.
Der er store usikkerheder forbundet med at opgøre mængden af bygge- og anlægsaffald i København, hvilket blandt andet skyldes, at affaldet ofte registreres på håndteringsanlæg udenfor kommunegrænsen.
Ifølge de officielle tal i affaldsdatasystemet skabes der årligt 190.000 ton bygge- og anlægsaffald i København. Dog indikerer nye rapporter, at bygge- og anlægsaffaldsmængderne i København kan være op til fire-fem gange højere end de officielle tal. Den høje byggeaktivitet i København medfører store mængder affald, som skal håndteres.
Tema 5 understøtter
- hovedmål 4 om 60.000 ton bygge- og anlægsaffald til genanvendelse
Desuden understøtter tema 5 målsætningerne i Københavns Kommunes klimaplan om at nedbringe de forbrugsbaserede CO₂-emissioner, som i høj grad stammer for byggeri og anlæg.
Indsatser i tema 5:
5.1: Værdikædesamarbejde om byggematerialer
Fold alle ud
Samarbejde om deling, genbrug og genanvendelse af byggematerialer
Byggematerialer i København genbruges ikke tilstrækkeligt. Det kan være udfordrende for bygherrer og entreprenører at skaffe genbrugsprodukter i rette omfang og tid ved nybyggeri, renovering og transformation.
Det er vanskeligt for byggebranchen at genbruge og genanvende, fordi der mangler plads og systemer til lokal opbevaring og klargøring af genbrugsmaterialer, hvilket hæmmer cirkulationen af brugte materialer i nye projekter. Desuden har genbrugte byggematerialer ikke samme datablade som nye produkter, hvilket begrænser viden om materialernes bæreevne, holdbarhed og renhed. Der er brug for en koordineret indsats for at optimere logistikken omkring overskydende byggematerialer og sortere dem til genbrug.
Københavns Kommune vil facilitere et partnerskab med offentlige og private aktører i København, hvor det skal afklares, hvilke barrierer der skal fjernes for at sikre, at branchen i samarbejde kan organisere de rette rammer og vilkår for, at langt flere byggematerialer kan recirkuleres og genbruges lokalt/regionalt.
Måltal for indsats 5.1
- Skattefinansiering i perioden 2025-30: 12.000.000 kroner
5.2: Styrket tilsyn med bygge- og anlægsaffald
Fold alle ud
Styrket tilsyn med bygge- og anlægsaffald
I samarbejde med Miljøstyrelsen vil Københavns Kommune styrke tilsynet med affaldshåndteringen i forbindelse med nybyggeri, renovering, transformationer og nedrivninger.
I Ressource- og Affaldsplan 2024 er det dokumenteret, at tilsynet kan flytte mange tons affald genbrug og genanvendelse. Foruden at sikre mere genbrug og genanvendelse vil tilsynene fortsat have fokus på, at miljøproblematiske stoffer ikke ender i de genbrugelige og genanvendelige affaldsstrømme fra byggeriet.
Bedre datagrundlag for bygge- og anlægsaffald fra København
Det er i dag usikkert, hvor stor en del af bygge- og anlægsaffaldet, der bliver genanvendt. Københavns Kommune vil sikre et bedre datagrundlag ved at lave en årlig analyse af mængden af bygge- og anlægsaffald i København.
Datagrundlaget skal bruges aktivt i tilsynsindsatsen. Derudover skal der udvikles en metode til at forbedre datagrundlaget for håndtering af bygge- og anlægsaffald i København, efter det har forladt byggepladsen. Data skal være med til at afdække potentialet for genanvendelse og hvor meget, der faktisk genanvendes i de efterfølgende behandlingsled.
Digital løsning til mere effektiv tilsynsindsats
Der er gode muligheder for at effektivisere den generelle tilsynsindsats med byens virksomheder, inklusive bygge- og anlægsvirksomheder, hvis kommunen sammen med affalds- og ressourceindustrien udvikler en digital løsning, der gør det nemmere for virksomhederne at dokumentere deres affaldsdata. Det vil lette dokumentationsarbejdet for de mange renovatører, som bruger tid på at dokumentere deres kunders affaldsdata, når kommunen har været på tilsyn.
Københavns Kommune vil indgå et samarbejde med brancheorganisationer om at udvikle en digital løsning til at effektivisere arbejdet med at dele affaldsdata til brug i tilsynsindsatsen. Løsningen skal gøre det nemmere for alle parter at leve op til de krav, der er forbundet med tilsyn og udlevering af data.
Måltal for indsats 5.2
- Bidrag til hovedmål 4: 60.000 ton indsamlet i perioden
- Skattefinansiering i perioden 2025-30: 34.500.000 kroner
