I København styrker vi genbrugskulturen
Indsatserne sker gennem tæt samarbejde med andre aktører på genbrugsområdet i København samt et styrket fokus på lokalt forankrede tiltag.
Med Tema 4 adresseres genbrug i København på en ny måde, hvor alle genbrugsaktører i byen samarbejder om at fremme genbrugskulturen og skabe bedre forhold for byens genbrugssektor.
Københavns Kommune vil invitere interesserede genbrugsaktører i København til at etablere et fælles mål for den samlede mængde af genbrug i byen. Denne målsætning rækker ud over de 10.000 ton genbrug på de kommunale nærgenbrug- og genbrugsstationer, da den vil inkludere alt det genbrug, der realiseres af byens øvrige genbrugsaktører.
Endelig styrker og understøtter indsatserne i Tema 4 en bred kulturforandring mod mere bæredygtigt forbrug i København, som forventes at have snitflader til Københavns Kommunes klimaplan. Dette gøres bl.a. gennem indsatser målrettet børn og unge, test af nye incitamenter til at sortere og genbruge samt aktiv involvering af de københavnere, der ønsker at gå forrest i omstillingen.
Tema 4 understøtter
- hovedmål 2 om 10.000 ton genbrug fra Københavns genbrugsstationer, samt
- hovedmål 1 om 60 % reel genanvendelse af husholdningslignende affald i 2030
Indsatser i tema 4:
4.1: Partnerskaber for øget genbrug i København
Fold alle ud
Netværk for øget genbrug i København
I forbindelse med udviklingen af Ressource- og Affaldsstrategi 2030 har Københavns Kommune været i dialog med en lang række af byens genbrugsaktører.
Der er et ønske om mere og mere formaliseret samarbejde for at fremme genbrug i hele København og styrke muligheden for at etablere partnerskaber. Derfor etablerer kommunen "Netværk for øget genbrug i København", som har til formål at fremme genbrug i København gennem partnerskaber med byens genbrugsaktører. Det kan fx være partnerskaber med fokus på at udvikle og teste løsninger til genbrug af nye produkter, returlogistik eller hurtigere annoncering af genbrugsprodukter med hjælp fra kunstig intelligens, som gør det nemmere for københavnerne at genbruge.
Kommunen ønsker også at teste indsamlingsmateriel og -metoder til at øge genbrug af ikke-salgbare produkter, der bliver tilovers i forbindelse med forskellige pop-up events i byen såsom loppemarkeder og oprydningsdage eller i forbindelse med de over 90.000 årlige flytninger, der er i København.
Netværket for øget genbrug vil understøtte fokus i kommunens klimaplan på at minimere forbruget af forbrugsprodukter, samt udvikle nye cirkulære forretningsmodeller. Derudover vil det skabe og forankre en ny, fælles målsætning for genbrug i København i samarbejde med byens genbrugsaktører.
Sydhavn Genbrugscenter som testplatform
Sydhavn Genbrugscenter udgør bl.a. en samarbejdsplatform for kommunens arbejde med at teste og udvikle nye løsninger til gavn for den cirkulære økonomi.
I Ressource- og Affaldsstrategi 2030 skal Sydhavn Genbrugscenter bruges som primær testplatform for nye indsamlingsmetoder fra genbrugsstationerne. Det kan fx være at teste nye genbrugsordninger for udvalgte byggematerialer, og genanvendelsesmuligheder for nye affaldstyper som fx tagpap og tæpper. Derudover skal Sydhavn Genbrugscenter fortsat fungere som drivkraft for nye partnerskaber med iværksættere og socialøkonomiske virksomheder og fællesskaber, der har til formål at støtte op om de kommunale affaldsordninger.
Monitorering af genbrug i København
For at sikre et solidt datagrundlag vil Københavns Kommune i samarbejde med deltagerne i "Netværk for øget genbrug i København" udarbejde en årlig statusrapport over genbrug i byen. Rapporten skal give et datagrundlag til målopfyldelsen i Tema 4, herunder den fælles målsætning for genbrug i København, som udvikles med de øvrige genbrugsaktører. Samtidig skal rapporten bidrage til at identificere tendenser indenfor afsætning af genbrug og samarbejdsmuligheder samt udfordringer på genbrugsområdet i København som helhed. Endelig vil den være et vigtigt indspil til kommunens arbejde med Københavns Kommunes klimaplan og bidrage med indsigter i nogle af de strukturelle barrierer, der hindrer mere klimavenligt forbrug i byen.
Måltal for indsats 4.1
- Bidrag til hovedmål 1: 1.860 ton øget indsamling i 2030
- Bidrag til hovedmål 2: 500 ton øget indsamling i 2030
- Takstfinansiering i perioden: 17.500.000 kroner
4.2: Stærke genbrugstraditioner i København
Fold alle ud
Udvikling af årlige genbrugstraditioner i København
I tæt samarbejde med byens øvrige genbrugsaktører i "Netværk for øget genbrug i København" (fra indsats 4.1) vil kommunen udvikle og understøtte tre årlige genbrugstraditioner i København. Én oplagt mulighed er at bygge videre på de gode erfaringer fra Ressource- og Affaldsplan 2024 med at afholde Green Friday, der fungerer som alternativ til Black Friday. Andre muligheder kan fx være ”Genbrugsjul” og en årlig genbrugsdag eller et årligt genbrugsevent for byens mange nye tilflyttere.
De enkelte genbrugstraditioner vil blive aftalt i "Netværk for øget genbrug i København" og koordineret med aktiviteter i regi af Københavns Kommunes klimaplan. Konkret vil det ske via fælles kommunikation og arrangementer på fastlagte tidspunkter af året.
Styrket indsats for affaldsforebyggelse og genbrug målrettet børn og unge
Som en del af Københavns Kommunes tilgang til ressourcedagsordenen i Ressource- og Affaldsplan 2024 er der fra 2019 til 2024 blevet gennemført ca. 1.200 undervisningsforløb på skoler og ca. 700 aktivitetsforløb på daginstitutionerne. Dermed er der skabt et pædagogisk fundament for at danne ressourcebevidste børn og unge. Det fundament kan der bygges videre på frem mod 2030.
Københavns Kommune vil udvide indsatsen, så børnene helt fra de er små og til udgangen af 10. klasse vil lære om yderligere sortering til genbrug og affaldsforebyggelse. Samtidig understøttes deres udvikling, motivation og handlemuligheder i forhold til at indgå i et samfund, hvor sortering og genbrug bliver normen. Indsatsen kan suppleres af initiativer i regi af Københavns Kommunes klimaplan.
Børne- og Ungdomsforvaltningens arbejde med at understøtte børn og unges affaldsforståelse og et øget fokus på affaldsforebyggelse og genbrug styrkes med denne indsats. Der vil fx blive udviklet nye undervisningsmaterialer og pædagogiske aktiviteter med fokus på affaldsforebyggelse og genbrug, som stilles til rådighed for Københavns skoler og institutioner. Desuden skal de enkelte undervisnings- og pædagogiske forløb løbende tilpasses, så de støtter op om de øvrige aktiviteter i Ressource- og Affaldsstrategi 2030. Det kan for eksempel være aktiviteter på nærgenbrugsstationer, der kan bruges som forlænget eksternt læringsrum til skoler og daginstitutioner, eller undervisningsforløb om tekstiler eller madspild.
Byens nærgenbrugsstationer som samlingspunkt
Arbejdet med at fremme genbrugskulturen kan understøttes på byens mange nærgenbrugsstationer gennem events og aktiviteter. Det undersøges blandt andet, om nærgenbrugsstationerne kan være med til at gøre plantejord tilgængelig for borgerne på lige fod med genbrugsstationerne.
Der skal ansættes en frivillighedskoordinator, som får til opgave at koble frivillige kræfter til byens nærgenbrugsstationer og styrke relationen til borgerne i lokalmiljøet. Desuden skal der ansættes en samarbejdskoordinator, som skal styrke samarbejdet med andre kommunale tilbud, der knytter sig til ressourcedagsordenen. Det kan fx være sociale indsatser, som styrker genanvendelsen og genbruget, hvor unge lommepengejobbere kan blive tilknyttet en nærgenbrugsstation.
Inspirationskvarterer og lokale grønne fællesskaber
Københavns Kommune vil udvælge 10 lokale kvarterer eller gader til at gennemgå et forløb, hvor lokale kræfter forpligter hinanden på særligt ambitiøse mål for sortering og affaldsforebyggelse. Det kan fx være et mål om, at restaffaldet kun udgør 20 % af den samlede affaldsmængde fra husholdningerne i lokalområdet.
Københavns Kommune understøtter løbende kvartererne med informationsmaterialer, workshops og andre events. Kendskabet til inspirationskvarterene skal udbredes til hele byen, så de kan tjene til inspiration for andre kvarterer og målgrupper.
En del af arbejdet er en pulje til understøttelse af byttefaciliteter, test af lokale ressourcekredsløb, hjælp til gangbesværede med at komme ned med affald og lignende.
Gode erfaringer fra inspirationskvartererne og de lokale projekter samles fx i et idékatalog, som kan bruges til at inspirere andre lokalmiljøer i byen.
Pilotprojekt: Grønne Ildsjæle
Som et led i udviklingen af inspirationskvartererne viderefører kommunen erfaringer fra Ressource- og Affaldsplan 2024 med at involvere og rekruttere lokale ildsjæle. Pilotprojektet etablerer et frivillighedsnetværk med frivillige københavnere, der ønsker at gøre en forskel for affaldshåndteringen i deres lokale miljø. Pilotprojektet hjælper de frivillige med kommunikationsmaterialer, relevant viden og andre redskaber, som kan bruges til at motivere naboer til at løse udfordringer med sortering og genbrug, der gør sig gældende i netop deres lokalområde. Dette netværk videreføres til og med 2026 og evalueres i forhold til, om det øgede samarbejde med Københavns Kommune hjælper til forankring og øget genanvendelse.
Måltal for indsats 4.2
- Bidrag til hovedmål 2: 1.000 ton øget indsamling i 2030
- Takstfinansiering i perioden: 66.000.000 kroner
4.3: Mere reparation og genbrug af kommunens møbler, inventar og elektronik
Fold alle ud
Kommunens ansatte som ambassadører for genbrug og genanvendelse
Københavns Kommune har ca. 45.000 ansatte, og mange af dem bor i København. De udgør en stor potentiel ressource i forhold til at styrke sorteringen af affald i København. Det kræver dog, at de kender kommunens ambitioner for affaldsområdet og har viden om, hvordan affaldet skal sorteres, og hvad der sker med affaldet, efter det er blevet sorteret, samt hvilke positive miljøeffekter der er forbundet med affaldssortering.
For at gøre kommunens medarbejdere til rollemodeller i god sorteringspraksis både på arbejdet og derhjemme, vil Københavns Kommune iværksætte en intern kampagne med fokus på at styrke motivationen for øget sortering, genbrug og affaldsminimering blandt medarbejderne. Kampagnen vil blandt andet indeholde et læringsforløb om sortering og behandling af affald i København, som alle medarbejdere opfordres til at gennemføre.
Pilotprojekt: Test af genbrug og reparation i Københavns Kommune
I 2023 indkøbte Københavns Kommune over 4.500 tastaturer, mus og skærme med tilhørende kabler. I 2024 blev et internt genbrugslager etableret, som alle forvaltningerne i Københavns Kommune kan bruge.
Københavns Kommune vil påbegynde et toårigt pilotprojekt, der skal styrke genbrugslagerets funktion. Det skal i pilotprojektet afklares, om genbrugslageret kan udvides til også at omfatte reparationer af det kommunale inventar, som ikke kan genbruges direkte. Det kunne fx være ved genlakering af stole til klasseværelser, beskæring af hæve-sænkeborde, så de kan bruges igen, eller reparation af kontorstole. Derudover afklares, om genbrugslageret kan bruges til at understøtte øget genbrug af kommunens IT-udstyr og elektronik.
Langt størstedelen af kommunens brugte elektronik afsættes allerede til reparation og genbrug på det private marked, men det gælder ikke brugte skærme, tastaturer, mus, USB-stik og kabler.
Måltal for indsats 4.3
- Skattefinansiering i perioden: 11.000.000 kroner
Hvad er et pilotprojekt?
På tværs af strategiens temaer er der beskrevet en række pilotprojekter. Pilotprojekter gennemføres i begyndelsen af strategiperioden, og der ikke er afsat finansiering til en fuld udrulning af den testede løsning.
Hvis et pilotprojekt viser, at den testede løsning er effektfuld, vil en fuld udrulning samt finansiering heraf blive indstillet til politisk vedtagelse. Det fremgår af indsatsens titel, hvis det er et pilotprojekt.
